8 Trends voor de gedekte tafel

Wit voert de boventoon op tafel. 70 procent van de borden is nog steeds rond. Verder zijn er steeds meer verschillende maten en materialen. Met kleur kun je een gerecht beter laten uitkomen. De gouden regel is om de eenheid te bewaren. Acht trends in tafelaankleding anno 2015 door de ogen van leveranciers.

1. EENHEID STAAT CENTRAAL

Het minimalisme herleeft. Wat koks produceren staat centraal. Alles wat de aandacht van het eten afleidt, verdwijnt van tafel. Behalve sfeermakers als kaarsen, waxinelichtjes en eventueel groendecora- ties. Kleuren herhalen in de tafelaankleding schept eenheid en straalt kwaliteit uit. Placemats, kaarsenhouders en servetten in dezelfde kleur geven al snel de juiste look. Wat tafellinnen betreft: wit, neutrale lichte tinten als lichtgrijs en trendy aardetinten, passen goed bij de minimalistische tafel en zijn goed met alle kleuren servies te combineren. Witmetalen voorwerpen als kandelaars en bestek komen er eveneens goed op uit.

 

2. VEELZIJDIG WIT ALS BASIS

Borden dienen als achtergronddecor voor gerechten. Voedsel komt het beste uit op helder, sprankelend wit en off-white. Crème blijkt minder geschikt te zijn, met name voor groente. Marc van de Hulsbeek van Mettre A Table: ‘In veel groenten zit een zelfde kleurelement als in crème. Hierdoor zakken ze als het ware weg in het porselein. Wit geeft het beste contrast en is ideaal voor de keuken.’ Maar let op: wit kent vele schakeringen. Elke producent fabriceert zijn eigen kleur wit. Combineer daarom geen wit porselein van verschillende fabrikanten. Dit kan wel met serviesdelen van verschillende modellen van één fabrikant. Merkserviezen bestaan door- gaans uit veel verschillende traditionele en trendy onderdelen in diverse formaten en vormen. Dat biedt variatiemogelijkheden.

 

3. ROND

Functionaliteit uit zich ook in de vorm van borden. Rond maakt gemakkelijker op dan andere vormen. Dat krijgen koks al mee tijdens hun opleiding. 70 procent van de verkochte borden is dan ook rond, melden de leveranciers. Borden met een rand en een spiegel bieden het gemak van een duidelijk afgebakend opmaakveld. Saus loopt er niet op weg. Het voordeel van randloze borden: ze ogen moderner. Rond en andere vormen door elkaar inzetten op tafel, staat speels.’Cookplay Shell

 

4. DUURZAAM: HARD PORSELEIN

Door hard porselein tweemaal te bakken op hoge temperaturen vermindert het risico van chippen (versplinteren). Het verhoogt bovendien de opnamecapaciteit van warmte en kou. Gerechten blijven goed op temperatuur en boeten niet in aan kwali- teit. Dun porselein chipt en beschadigt sneller. Doordat het weinig massa heeft, houdt het temperaturen slecht vast.

 

5.EETTRENDS VOEDEN SERVIESMAKERS

De vraag in de markt, bepaalt het aanbod en de samenstelling van het assortiment serviezen. Nieuwe eettrends als shared dining en de opkomst van kleine (buiten- landse) gerechtjes vragen om andere vormen en maten servies, zoals gewelfd porselein en kleine of vierkante borden. Het Mesh-servies is grotendeels voorzien van een ingebakken reliëf.

 

6. DOELBEWUST KLEURGEBRUIK

Gekleurde borden geven de tafelsetting een modern aanzien en zorgen voor sfeer. Zachtgroen, turkoois, paarstinten en blauw maken tafels trendy. Aardse kleuren geven een meer traditionele uitstraling. Zwart en grijstinten gecombineerd met wit staan stijlvol. Met witte serviesdelen houdt u de eenheid aan tafel in stand. Het nadeel van kleur kan zijn dat het de aandacht van het gerecht afleidt, meent Dick Allard van Seltmann. Maar met gekleurde borden kunt u ook de attentie- waarde van gerechten verhogen, omdat bepaalde gerechten er juist beter op uitkomen. Daarom serveert chef-kok Dirk Bullens van de Belvertshoeve in Oisterwijk een gerecht als coquille met pompoen op een zwart bord. Voor zijn luxe kaasgerecht met brioche en truffel verkiest hij een gouden bord.

7.INGEBAKKEN RELIËFS

Fabrikanten produceren de kleurige borden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met innovatieve, ingebakken reliëfs en borsteldecors. Deze komen voort uit nieuwe, technologische ontwikkelingen. Reliëfs hebben verschillende vormen. De relatief nieuwe borsteldecors zien er geveegd uit en geven het nieuwe gekleurde Amarah-servies van Villeroy & Boch een authentieke handmade look.

 

8. COMBINEER MATERIALEN

Porselein en andere materialen met elkaar mixen, maakt de gedekte tafel spannend. Terracotta en gekleurd aardewerk, glazen serviesdelen, leisteen en hout zijn ervoor geschikt. De zwartglazen Cera-couvertdelen (Villeroy & Boch) staan bijvoorbeeld heel chique op witte borden.’ Ook hier geldt: zet geen twee verschillende kleuren wit op tafel zetten. Geglazuurd aardewerk is een must voor professioneel gebruik. Wie leisteen of houten serveermateriaal inzet, kan omwille van de hygiëne een glazuurlaag aanbrengen.

Mettre a Table is leverancier van de volgende merken:

Pin It on Pinterest